Kategori

Tuesday 24 May 2016

TART NENAS MAT GEBU

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT  PAGI  SEMUA...TART NENAS SEDAP DIHIDANGKAN KETIKA HARI RAYA.SETIAP TAHUN PERMINTAAN TART NENAS  PALING TIP TOP ..... LARIS MACAM PISANG GORENG SEKEJAP JE DAH HABIS.RESEPI ASAL DARI BLOG MAT GEBU ....DAPUR TANPA SEPADAN .RESEPI   TART NENAS MAT GEBU NI MEMANG SEDAP DAN RAPUH.MARI LIHAT BAHAN-BAHAN NYE.


BAHAN-BAHAN

230 G BUTTER
400 G TEPUNG GANDUM
40 G TEPUNG KASTARD
50 G GULA AISING
2 BIJI KUNING TELUR
1 CAMCA TEH ESEN VANILA
INTI NENAS SECUKUP NYA......... GENTEL SEDERHANA BESAR
KUNING TELUR UNUTK DISAPU



CARA-CARA NYA
1. AYAK TEPUNG GANDUM,  TEPUNG KASTAR DAN SATU KAN
2.  PUKUL  BUTTER DENGAN GULA HINGGA SEBATI.TAK PERLU KEMBANG.
3. MASUKKAN KUNING TELUR , ESEN VANILA DAN PEWARNA.
4. PUTAR LAGI HINGGA SEBATI DAN GULA AISING TIDAK BERKETUL.
5. SLOW KAN MIXER, MASUKKAN TEPUNG SEDIKIT DEMI SEDIKIT HINGGA MENJADI DOH YANG YANG LEMBUT...........KALAU DOH DAH OK TAK PERLU TAMBAH TEPUNG.
6. MATIKAN MIXER, RATAKAN ADUNAN,KEMUDIAN TUTUP DENGAN TUALA YANG LEMBAP  DAN BERSIH DAN BIARKAN SEKEJAP.
7. ISI DOH KEDALAM ACUAN TEKAN YANG DIPASANG MUNCUNG,...........TEKAN HINGGA HABIS.
8. LETAK INTI NENAS DAN GULUNG KEMUDIAN MASUKKAN KEDALAM DULANG PEMBAKAR.
9. SAPU KUNING TELUR.............
10. BAKAR  DALAM OVEN YANG TELAH DIPANASAKAN  PADA SUHU 175' SELAMA 20-25 MINIT ATAU HINGGA KUNING KEEMASAN.
10. KELUARKAN TART DARI OVEN,,BIARKAN SEJUK KEMUDIAN SIMPAN DALAM BEKASA KEDAP UDARA


No comments:

Post a Comment