ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT PAGI SEMUA...TART NENAS SEDAP DIHIDANGKAN KETIKA HARI RAYA.SETIAP TAHUN PERMINTAAN TART NENAS PALING TIP TOP ..... LARIS MACAM PISANG GORENG SEKEJAP JE DAH HABIS.RESEPI ASAL DARI BLOG MAT GEBU ....DAPUR TANPA SEPADAN .RESEPI TART NENAS MAT GEBU NI MEMANG SEDAP DAN RAPUH.MARI LIHAT BAHAN-BAHAN NYE.
BAHAN-BAHAN
230 G BUTTER
400 G TEPUNG GANDUM
40 G TEPUNG KASTARD
50 G GULA AISING
2 BIJI KUNING TELUR
1 CAMCA TEH ESEN VANILA
INTI NENAS SECUKUP NYA......... GENTEL SEDERHANA BESAR
KUNING TELUR UNUTK DISAPU
CARA-CARA NYA
1. AYAK TEPUNG GANDUM, TEPUNG KASTAR DAN SATU KAN
2. PUKUL BUTTER DENGAN GULA HINGGA SEBATI.TAK PERLU KEMBANG.
3. MASUKKAN KUNING TELUR , ESEN VANILA DAN PEWARNA.
4. PUTAR LAGI HINGGA SEBATI DAN GULA AISING TIDAK BERKETUL.
5. SLOW KAN MIXER, MASUKKAN TEPUNG SEDIKIT DEMI SEDIKIT HINGGA MENJADI DOH YANG YANG LEMBUT...........KALAU DOH DAH OK TAK PERLU TAMBAH TEPUNG.
6. MATIKAN MIXER, RATAKAN ADUNAN,KEMUDIAN TUTUP DENGAN TUALA YANG LEMBAP DAN BERSIH DAN BIARKAN SEKEJAP.
7. ISI DOH KEDALAM ACUAN TEKAN YANG DIPASANG MUNCUNG,...........TEKAN HINGGA HABIS.
8. LETAK INTI NENAS DAN GULUNG KEMUDIAN MASUKKAN KEDALAM DULANG PEMBAKAR.
9. SAPU KUNING TELUR.............
10. BAKAR DALAM OVEN YANG TELAH DIPANASAKAN PADA SUHU 175' SELAMA 20-25 MINIT ATAU HINGGA KUNING KEEMASAN.
10. KELUARKAN TART DARI OVEN,,BIARKAN SEJUK KEMUDIAN SIMPAN DALAM BEKASA KEDAP UDARA
No comments:
Post a Comment