Kategori

Friday 20 May 2016

SUP AYAM ISTEMEWA

 ASSALAMMUALAIKUM  SEMUA ........KEPADA PENGGEMAR  AYAM DI SINI AKAK NAK BERI SATU RESEPI SUP AYAM YANG SELALU AKAK BUAT...MEMANG SEDAP, SENANG DAN RINGKAS JE...JOM SAMA-SAMA KITA PELAJARI MACAM MANA NAK BUAT..

BAHAN-BAHAN NYA
1/2 EKOR AYAM
3 BIJI UBI KENTANG-KUPAS DAN POTONG 4 DAN RENDAM
1 BATANG LOBAK MERAH- POTONG BERBAJI DAN RENDAM
1 CAMCA  TEH LADA SULAH
1 MANGKUK AIR PANAS
SEDIKIT GARAM
SEDIKIT AJINOMOTO
1 KIUB PATI  AYAM
1 POKOK DAUN SUP- POTONG KASAR
1 POKOK DAUN BAWANG- POTONG KASAR
SEDIKIT BAWANG GORENG

BAHAN KISAR HALUS
6 BIJI BAWANG MERAH
3 ULAS BAWANG PUTIH
1 INCI HALIA

BAHAN REMPAH

1 BATANG KAYU MANIS
5 KUNTUM BUNGA CENGKIH
1 KUNTUM BUNGA LAWANG
3 BIJI BUAH PELAGA



CARA-CARA NYA

KAYU MANIS,BUNGA CENGKIH,BUNGA LAWANG DAN BUAH PELAGA DIRENDAM DALAM SEMANGKUK AIR PANAS TADI.

BIAR KAN SEHINGGA AIR SUAM SEDIKIT.

PANASAKAN MINYAK DALAM PERIUK, MASUKKAN  REMPAH TUMIS KACAU RATA DAN TAMBAH BAHAN TUMBUK HALUS.

MASAK HINGGA HARUM.GUNA API KECIL DAN KACAU SELALU.

MASUKKAN AYAM  KACAU RATA  DALAM 10 MINIT BIAR AYAM BERCAMPUR DENGAN  REMPAH.

MASUKKAN  AIR RENDAMAN REMPAH TADI DAN AIR SECUKUPNYA ( HINGGA AYAM TENGGELAM ) KACAU RATA.

MASUKKAN KIUB AYAM ,LADA SULAH DAN DAUN SUP YANG DI POTONG KASAR TADI.

BIAR MENDIDIH KEMUDIAN MASUKKAN  LOBAK MERAH, DAN  KENTANG,

MASAK HINGGA  KENTANG,LOBAK MERAH DAN AYAM EMPUK.

PERASAKA DENGAN GARAM DAN  AJINOMOTA.BIAR KAN SEKETIKA...RASA KLAU OK BOLEH LA TUTUP API.

TABURKAN HIRISAN DAUN BAWANG,DAUN SUP DAN BAWANG GORENG SEBELUM DIHIDANGKAN.

TAMBAHKAN  SEDIKIT SAMBAL KICAP SEBELUM DIMAKAN..

.....................................................SELAMAT MENCUBA.......................................

No comments:

Post a Comment