ASSALAMMUALAIKUM SEMUA ........KEPADA PENGGEMAR AYAM DI SINI AKAK NAK BERI SATU RESEPI SUP AYAM YANG SELALU AKAK BUAT...MEMANG SEDAP, SENANG DAN RINGKAS JE...JOM SAMA-SAMA KITA PELAJARI MACAM MANA NAK BUAT..
BAHAN-BAHAN NYA
1/2 EKOR AYAM
3 BIJI UBI KENTANG-KUPAS DAN POTONG 4 DAN RENDAM
1 BATANG LOBAK MERAH- POTONG BERBAJI DAN RENDAM
1 CAMCA TEH LADA SULAH
1 MANGKUK AIR PANAS
SEDIKIT GARAM
SEDIKIT AJINOMOTO
1 KIUB PATI AYAM
1 POKOK DAUN SUP- POTONG KASAR
1 POKOK DAUN BAWANG- POTONG KASAR
SEDIKIT BAWANG GORENG
BAHAN KISAR HALUS
6 BIJI BAWANG MERAH
3 ULAS BAWANG PUTIH
1 INCI HALIA
BAHAN REMPAH
1 BATANG KAYU MANIS
5 KUNTUM BUNGA CENGKIH
1 KUNTUM BUNGA LAWANG
3 BIJI BUAH PELAGA
CARA-CARA NYA
KAYU MANIS,BUNGA CENGKIH,BUNGA LAWANG DAN BUAH PELAGA DIRENDAM DALAM SEMANGKUK AIR PANAS TADI.
BIAR KAN SEHINGGA AIR SUAM SEDIKIT.
PANASAKAN MINYAK DALAM PERIUK, MASUKKAN REMPAH TUMIS KACAU RATA DAN TAMBAH BAHAN TUMBUK HALUS.
MASAK HINGGA HARUM.GUNA API KECIL DAN KACAU SELALU.
MASUKKAN AYAM KACAU RATA DALAM 10 MINIT BIAR AYAM BERCAMPUR DENGAN REMPAH.
MASUKKAN AIR RENDAMAN REMPAH TADI DAN AIR SECUKUPNYA ( HINGGA AYAM TENGGELAM ) KACAU RATA.
MASUKKAN KIUB AYAM ,LADA SULAH DAN DAUN SUP YANG DI POTONG KASAR TADI.
BIAR MENDIDIH KEMUDIAN MASUKKAN LOBAK MERAH, DAN KENTANG,
MASAK HINGGA KENTANG,LOBAK MERAH DAN AYAM EMPUK.
PERASAKA DENGAN GARAM DAN AJINOMOTA.BIAR KAN SEKETIKA...RASA KLAU OK BOLEH LA TUTUP API.
TABURKAN HIRISAN DAUN BAWANG,DAUN SUP DAN BAWANG GORENG SEBELUM DIHIDANGKAN.
TAMBAHKAN SEDIKIT SAMBAL KICAP SEBELUM DIMAKAN..
.....................................................SELAMAT MENCUBA.......................................
No comments:
Post a Comment