Kategori

Saturday 21 May 2016

LONTONG DAN KUAH LODEH

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT PAGI SEMUA.LONTONG SARAPAN  YANG TERKENAL DI NEGERI  JOHOR. LONTONG IALAH  BERAS YANG DI MASAK  DALAM DAUN PISANG YANG DIBENTUK SEPERTI SILINDER  DAN DIREBUS BEBERAPA JAM HINGGA PADAT SEPERTI  KETUPAT.
OK, RESEPI NYE PUN SENANG SAHAJA,............ SEMUA ORANG  BOLEH BUAT...............


BAHAN A

1 BATANG NASI LONTONG
1 KEPING TAUHU (DIPOTONG KECIL)
1/2 KEPING TEMPE (DIPOTONG KECIL)\
1 LABU BAWANG BESAR
250GM UDANG
5 CWN SANTAN
2 BIJI KENTANG (POTONG KECIL)
1/2 LOBAK MERAH (DIPOTONG KECIL)
1/2 BIJI KOBIS (DIPOTONG KECIL)
5 KACANG PANJANG (DIPOTONG KECIL)
1 BIJI TERUNG BULAT (DIPOTONG KECIL)
1/2 BIJI SENGKUANG(DIPOTONG KECIL)
SEDIKIT SUHUN DAN FUCUK (RENDAM SUPAYA LEMBUT DAN TAPIS)
MINYAK MASAK SECUKUPNYA
GARAM SECUKUP RASA

BAHAN B (DIKISAR)

1 SUDU MAKAN UDANG KERING
3 BIJI CILI MERAH
12 BIJI CILI API
5 ULAS BAWANG MERAH
1 ULAS BAWANG PURIH
3 TANGKAI SERAI
1/2 INCI LENGKUAS
1 INCI KUNYIT HIDUP


CARA-CARA

1. PANASKAN MINYAK.GORENGKAN TAUHU DAN TEMPE SEHINGGA GARING.ANGKAT DAN KETEPIKAN

2. TINGGALKAN SEDIKIT MINYAK DI DALAM KUALI.TUMIS BAWANG DAN BAHAN YANG DIKISAR SEHINGGA WANGI

3.MASUKKAN UDANG,SANTAN,DAN SAYUR YANG DIPOTONG KECIL.MASAK SEHINGGA MENDIDIH

4.MASUKKAN SUHUN,FUCUK,TEMPE TAUHU,DAN GARAM.KACAU RATA DAN BIAR MENDIDIH LAGI

5.HIDANGKAN DENGAN SERUNDING DAGING ATAU RENDANG AYAM DAN SAMBAL KUAH KACANG

.......................................SELAMAT MENCUBA  .............................................

No comments:

Post a Comment