ASSALAMMUALAIKUM DAN SELAMAT PETANG SEMUA......JOM BUAT DAN MAKAN PAU YANG DIHASILKAN SENDIRI .LEBIH SELAMAT, DAN TERJAMIN KEBERSIHANNYA. YANG PENTING SEDAP..... JOM SEMAK RESEPI
BAHAN-BAHANNYA
5 CAWAN TEPUNG GANDUM
1/2 PAKET YIS
1/2 CAWAN MINYAK MASAK
1 CAWAN AIR SUAM
2 SUDU BESAR GULA
AIR SECUKUP NYA
INTI- IKUT SUKA
DAUN PISANG - ALAS SECUKUP NYA
CARA-CARA
SATUKAN YIS, GULA DAN AIR SUAM KACAU HINGGA GULA LARUT DAN BIARKAN BERBUIH SEDIKIT.
TUANG YIS DAN MINYAK DALAM TEPUNG DAN .GAUL RATA.
TAMBAHKAN AIR SEDIKIT DEMI SEDIKIT SAMBIL ULI HINGGA MENJADI DOH.YANG LICIN DAN TAK MELEKAT DI TANGAN
.
KELUARKAN KAN DOH,TABUR SEDIKIT TEPUNG DAN ULI 10-15 MINIT HINGGA MENDAPAT DOH YANG KENTAL.
KELUARKAN DOH DAN BAHAGIKAN DOH KEPADA BEBERAPA BAHAGIAN, BULAT-BULAT KAN.
AMBIL SATU DOH LEPERKAN DAN MASUKKAN 1 CAMCA BESAR INTI KEGEMARAN , TUTUP KEMAS DAN BULAT-BULATKAN.
LETAK ATAS KERTAS PAU ATAU PAPER CUP.
BUAT KAEDAH YANG SAMA PADA BAKI ADUNAN
BIARKAN NAIK LAGI SELAMA 30- 40 MINIT .
KUKUS DALAM 10-15 MINIT DENGAN API BESAR.
SEJUKKAN SEBENTAR SEBELUM DIHIDANGKAN.
PASTIKAN TUTUP PENGGUKUS DI BALUT AGAR AIR TIDAK MENITIS DI ATAS PAU.
No comments:
Post a Comment