Kategori

Monday 16 May 2016

PAU KUKUS MUDAH

ASSALAMMUALAIKUM DAN SELAMAT PETANG SEMUA......JOM BUAT DAN MAKAN PAU YANG DIHASILKAN SENDIRI .LEBIH SELAMAT, DAN TERJAMIN KEBERSIHANNYA. YANG PENTING SEDAP..... JOM SEMAK RESEPI

BAHAN-BAHANNYA

5 CAWAN TEPUNG GANDUM
1/2 PAKET YIS
1/2 CAWAN MINYAK MASAK
1 CAWAN AIR SUAM
2 SUDU BESAR GULA
AIR SECUKUP NYA
INTI- IKUT SUKA
DAUN PISANG - ALAS SECUKUP NYA


CARA-CARA

SATUKAN YIS, GULA DAN AIR SUAM KACAU HINGGA GULA LARUT  DAN BIARKAN BERBUIH SEDIKIT.

TUANG YIS DAN MINYAK DALAM TEPUNG DAN .GAUL RATA.

TAMBAHKAN AIR SEDIKIT DEMI SEDIKIT SAMBIL ULI HINGGA MENJADI DOH.YANG LICIN DAN TAK MELEKAT DI TANGAN
.
KELUARKAN KAN DOH,TABUR SEDIKIT TEPUNG  DAN ULI  10-15 MINIT HINGGA MENDAPAT DOH YANG KENTAL.

KELUARKAN DOH DAN BAHAGIKAN DOH KEPADA BEBERAPA BAHAGIAN, BULAT-BULAT KAN.

AMBIL SATU DOH  LEPERKAN  DAN MASUKKAN  1 CAMCA BESAR  INTI  KEGEMARAN , TUTUP KEMAS  DAN BULAT-BULATKAN.

LETAK ATAS KERTAS PAU ATAU PAPER CUP.

BUAT KAEDAH YANG SAMA PADA  BAKI ADUNAN

BIARKAN NAIK LAGI SELAMA 30- 40 MINIT .

KUKUS DALAM 10-15  MINIT DENGAN API BESAR.

SEJUKKAN SEBENTAR SEBELUM DIHIDANGKAN.

PASTIKAN TUTUP PENGGUKUS DI BALUT AGAR AIR TIDAK MENITIS DI ATAS PAU.

No comments:

Post a Comment