Assalammualikum dan salam satu malaysia. Hari ni akak nak kongsikan resepi pulut mangga yang senang dan mudah untuk disediakan sebagai pencuci mulut.
1 cawan beras pulut- direndam 4-5 jam dan tuskan
1 cawan santan cair
1 cawan santan pekatat
2 biji mangga masak - dihiris
1 sudu makan tepung jagung
3 sudu makan gula pasir
sedikit garam
Cara-cara nya
bancuh kan 1 cawan santan cair bersama sedikit garam
masukkan pulut ke dalam pengukusdan kukus sehingga masak
masukkan pulut ke dalam mangkuk tahan panas dan tuangkan santan cair yang dibancuh dengan garam tadi dan gaul rata.
masukkan semula pulut ke dalam pengukus dan kukus lagi sehingga naik wap.
untuk sos masukkan santan pekat ,tepung jagung, gula pasir, dan sedikit garam kedalam periuk dan masak sehinggga kuah sedikit pekat , angkat dan sejukkan seketika.
sendukkan pulut yang telah masak ke dalam pinggan dan bentukan bulat.
hidang kan bersama kuah santan dan hirisan mangga sebagai pencuci mulut.
Selamat mencuba .......
No comments:
Post a Comment