ASSALAMMUALAIKUM, SELAMAT PAGI SEMUA. JOM BELAJAR BUAT KARI YANG SENANG, MUDAH DAN YANG PASTI NYE SEDAP. RESEPI NI LAIN DARI YANG LAIN. SESUAI DIMAKAN BERSAMA NASI, ROTI CANAI, ROTI JALA DAN SEBAGAI NYE LA IKUT TEKAK MASING2.
BAHAN-BAHANNYA
500 G AYAM-POTONG IKUT SUKA,BASUH DAN TOSKAN
3 SUDU MAKAN MINYAK MASAK
2 SUDU MAKAN REMPAH KARI DAGING
1 CAWAN PATI SANTAN @ SUSU CAIR
2 SUDU MAKAN CILI KISAR
2 BIJI UBI KENTANG- POTONG 8 SETIAP BIJI
1 BATANG LOBAK MERAH- DIPOTONG BERBAJI
1 BIJI TOMATO- DI BELAH 6
2 HELAI DAUN PANDAN-DISIMPUL
BAHAN KISAR @ TUMBUK
2 BIJI BAWANG MERAH
4 ULAS BAWANG PUTIH
1 INCI HALIA
BAHAN TUMIS
1 BATANG KAYU MANIS
3 KUNTUM BUNGA LAWANG
1 SUDU KECIL HALBA
2 TANGKAI DAUN KARI
2 ULAS BAWANG PUTIH- DIHIRIS HALUS
4 BIJI BAWANG MERAH - DIHIRIS HALUS
CARA-CARA NYA
PANASKAN SEDIKIT MINYAK, TUMISKAN BAHAN-BAHAN TUMIS TADI HINGGA HARUM SEMERBAK .JANGAN SAMPAI HANGIT PULA HI...HI...HI...
MASUKKAN BAHAN-BAHAN KISAR, ,CILI KISAR DAN REMPAH KARI GAUL RATA DAN MASAK HINGGA TERBIT MINYAK.
MASUKKAN AYAM , KENTANG DAN LOBAK MERAH, GAUL RATA DAN TUANGKAN AIR.
JANGAN LUPA MASUKKAN DAUN PANDAN.TUJUAN DAUN PANDAN IALAH UNTUK BAGI AROMA YANG ENAK.
MASAK DENGAN API SEDERHANA HINGGA KENTANG EMPUK YE.MASUKKAN TOMATO DAN PATI SANTAN . KACAU RATA.
TAMBAH GARAM , PERASA YANG DISUKAI SECUKUP RASA DAN BIARKAN MENDIDIH SEBENTAR ATAS API PERLAHAN.
RASA... JIKA OK BOLEH LA MATIKAN API DAN HIDANGKAN.
SELAMAT MENCOBA...
BOLEH BERI SUKATAN:)
ReplyDeleteok....la nanti akak bagi sukatan ye
Delete