Kategori

Friday 13 May 2016

KARI AYAM IBU KU

ASSALAMMUALAIKUM, SELAMAT PAGI SEMUA. JOM BELAJAR BUAT KARI YANG SENANG, MUDAH  DAN YANG  PASTI NYE SEDAP. RESEPI  NI  LAIN DARI YANG LAIN. SESUAI DIMAKAN BERSAMA NASI, ROTI CANAI, ROTI JALA DAN SEBAGAI NYE LA IKUT TEKAK MASING2.

BAHAN-BAHANNYA

500 G AYAM-POTONG IKUT SUKA,BASUH DAN TOSKAN
3 SUDU MAKAN MINYAK MASAK
2  SUDU MAKAN REMPAH KARI DAGING
1 CAWAN PATI SANTAN @ SUSU CAIR
2 SUDU MAKAN CILI KISAR
2 BIJI UBI KENTANG-  POTONG 8 SETIAP BIJI
1 BATANG LOBAK MERAH- DIPOTONG BERBAJI
1 BIJI TOMATO-  DI BELAH 6
2 HELAI DAUN PANDAN-DISIMPUL

BAHAN KISAR @ TUMBUK

2 BIJI BAWANG MERAH
4 ULAS BAWANG PUTIH
1 INCI HALIA

BAHAN TUMIS

1 BATANG KAYU MANIS
3 KUNTUM BUNGA LAWANG
1 SUDU KECIL HALBA
2 TANGKAI  DAUN KARI
2 ULAS BAWANG PUTIH- DIHIRIS HALUS
4 BIJI BAWANG MERAH - DIHIRIS HALUS


CARA-CARA NYA


PANASKAN SEDIKIT MINYAK, TUMISKAN BAHAN-BAHAN  TUMIS TADI HINGGA HARUM SEMERBAK .JANGAN SAMPAI HANGIT PULA HI...HI...HI...

MASUKKAN BAHAN-BAHAN KISAR, ,CILI KISAR DAN REMPAH KARI GAUL RATA DAN MASAK HINGGA TERBIT MINYAK.

MASUKKAN AYAM , KENTANG DAN LOBAK MERAH, GAUL RATA DAN TUANGKAN AIR.

JANGAN LUPA MASUKKAN DAUN PANDAN.TUJUAN DAUN PANDAN IALAH UNTUK BAGI AROMA YANG ENAK.


MASAK  DENGAN API SEDERHANA HINGGA KENTANG EMPUK YE.MASUKKAN TOMATO  DAN  PATI SANTAN  . KACAU RATA.

TAMBAH GARAM , PERASA  YANG DISUKAI SECUKUP  RASA DAN BIARKAN MENDIDIH  SEBENTAR ATAS API PERLAHAN.

RASA...  JIKA OK BOLEH LA MATIKAN API DAN HIDANGKAN.


SELAMAT MENCOBA...


2 comments: