ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT PETANG SEMUA.JOM KITA BUAT KARIPAP PETANG NI.
BAHAN-BAHANNYA
4 CAWAN TEPUNG GANDUM
2 SUDU GULA
1/4 CAWAN MINYAK PANAS
2 SUDU BESAR MAJERIN
2 SUDU BESAR SHORTENING
SEDIKIT GARAM
UNTUK KULIT KARIPAP
MASUKKAN TEPUNG ,GULA DAN ,GARAM DALAM BEKAS
TUANGKAN MINYAK PANAS DALAM BEKAS YANG BERISI TEPUNG TADI DAN GAUL MENGGUNAKAN SUDU.
MASUKKAN BAHAN-BAHAN LAIN DAN ULI MENGGUNAKAN TANGAN HINGGA RATA.
MASUKKAN AIR SEDIKIT DEMI SEDIKIT SAMPAI JADI DOH YANG LEMBUT DAN BOLEH DI CANAI.
INTI KARIPAP
6 BIJI UBI KENTANG
SEDIKIT ISI AYAM
SEDIKIT DAUN SUP
4 BIJI BAWANG MERAH
4 ULAS BAWANG PUTIH
2 SUDU MAKAN REMPAH KARI DAGING
TUMBUK BAWANG MERAH , BAWANG PUTIH DAN TUMIS
MASUKKAN REMPAH KARI DAGING DAN MASAK HINGGA NAIK MINYAK GUNA API KECIL.
MASUKKAN ISI AYAM DAN KENTANG TAMBAH AIR, GARAM, DAN PERASA.
TUTUP DAN BIARKAN LEMBUT.PASTI KAN INTI SEDIKIT GARING UNTUK FROZEN.
LAST MASUKKAN DAUN SUP DAN GAUL RATA .
DAH GARING BOLEH LA TUTUP API.
SIAP UNTUK DIISI DALAM KARIPAP KITA TADI.
SETELAH SIAP KLIM SEMUA KARIPAP SUSUN ATAS TRAY.
PANASKAN OVEN 160 C SELAMA 5 MINIT UNTUK MATIKAN SEL TEPUNG SUPAYA TAHAN LEBIH LAMA.
BOLEH TAHAN 2-3 BULAN JIKA DI SIMPAN DI TEMPAT SEJUK BEKU
No comments:
Post a Comment