SAMBAL NI BOLEH TAHAN LAMA. JOM TENGOK RESEPI.
BAHAN-BAHANNYA
2 BIJI CILI MERAH
1/4 CAWAN CILI PADI
3 ULAS BAWANG PUTIH - DIBAKAR
1 INCI BELACAN - DIBAKAR
CUKA
SECUBIT AJINOMOTO
SECUBIT GARAM
LIMAU KASTURI DI BELAH - 2
CARA-CARANYA
CUCI CILI MERAH,CILI PADI BAWANG PUTIH.
BAKAR BAWANG PUTIH DAN BELACAN SEBENTAR.
GORENG SEMUA BAHAN DI ATAS KECUALI LIMAU KASTURI SAMPAI LAYU TAPI JANGAN SAMPAI GARING.
BALENDA @ KISAR SEMUA BAHAN YANG DI GORENG TADI BERSAMA GARAM ,AJINOMOTO.,CUKA DAN PERAHAN AIR LIMAU TADI.
SIMPAN DALAM BEKAS DAN BOLEH TAHAN LAMA.
SEDIKIT INFO:
*ANDAI KATA TIDAK ADA AJINOMOTO@ TIDAK SUKA AJINOMOTO BOLEH LA TARUH GARAM DAN GULA SECUKUP RASA.
* BAWANG MERAH AKAN CEPAT BERBUIH DAN BERBAU BUSUK SEBAB TU DALAM RESEPI NI AKAK TAK MENGGUNAKAN BAWANG MERAH AGAR TAHAN LEBIH LAMA.
No comments:
Post a Comment