Kategori

Sunday 15 May 2016

SAMBAL BELACAN TAHAN LEBIH LAMA

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT PAGI.....SAMBAL BELACAN MEMANG WAJIB BAGI KITA ORANG-ORANG MELAYU .KALAU  DAH ADA  MASAK LEMAK , SAMBAL BELACAN, IKAN MASIN TAK DAPAT DI PISAH KAN.
SAMBAL NI BOLEH TAHAN LAMA. JOM TENGOK RESEPI.

BAHAN-BAHANNYA

2  BIJI CILI MERAH
1/4  CAWAN CILI PADI
3 ULAS BAWANG PUTIH - DIBAKAR
1 INCI BELACAN - DIBAKAR
CUKA
SECUBIT AJINOMOTO
SECUBIT GARAM
LIMAU KASTURI DI BELAH - 2

CARA-CARANYA

CUCI CILI MERAH,CILI PADI BAWANG PUTIH.
BAKAR BAWANG PUTIH DAN BELACAN SEBENTAR.
GORENG SEMUA BAHAN DI ATAS KECUALI  LIMAU KASTURI SAMPAI LAYU TAPI JANGAN SAMPAI GARING.
BALENDA @ KISAR SEMUA BAHAN YANG DI GORENG TADI BERSAMA GARAM ,AJINOMOTO.,CUKA  DAN PERAHAN AIR LIMAU TADI.
SIMPAN DALAM BEKAS DAN BOLEH TAHAN  LAMA.

SEDIKIT INFO:

*ANDAI KATA TIDAK ADA AJINOMOTO@ TIDAK SUKA AJINOMOTO BOLEH LA TARUH GARAM  DAN GULA SECUKUP RASA.

* BAWANG MERAH AKAN CEPAT BERBUIH DAN BERBAU BUSUK SEBAB TU DALAM RESEPI NI AKAK  TAK MENGGUNAKAN BAWANG MERAH AGAR TAHAN LEBIH LAMA.

No comments:

Post a Comment