ASSALAMMUALAIKUM...SELAMAT PAGI SEMUA.TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBACA RESEPI AKAK. JOM KITA MERENDANG PULA .RENDANG AMAT SINONIM DENGAN ORANG-ORANG MELAYU DAN JUGA KAUM PERANAKAN.SEDAP DIMKAN BERSAM KETUPAT,LEMANG ATAU NASI.KALAU RENDANG ANDA TIDAK HABIS ,MASUKKAN DALAM BEKAS KEDAP UDARA DAN SIMPAN DALAM FREEZER BILA NAK MAKAN KELUAR DAN PANASKAN SEMULA. BAGI YANG NAK BELAJAR-BELAJAR MASAK RENDANG BOLEHLAH CUBA RESEPI DI BAWAH. INI ADALAH MASAKAN WARISAN KITA, JADI KENA LAH RETI MASAK.....OK JOM KITA SEMAK RESEPI
BAHAN-BAHANNYA
1 EKOR AYAM
3 CAWAN PATI SANTAN
3 CAMCA KERISIK
BAHAN-BAHAN KISAR
5 BIJI BAWANG MERAH
4 ULAS BAWANG PUTIH
16 TANGKAI CILI KERING
1/2 CM HALIA
1 BIJI BUAH KERAS
1 INCI KUNYIT HIDUP
SERAI -DITITIK
DAUN KUNYIT -DIHIRIS
CARA-CARANYA
PANASKAN MINYAK DALAM KUALI.
TUMISKAN BAHAN KISAR HINGGA NAIK BAU DAN CILI GARING.
MASUKKAN AYAM DAN SANTAN. KACAU RATA DAN BIARKAN MENDIDIH HINGGA AYAM EMPUK.
MASUKKAN GARAM, KIUB AYAM BIAR MENDIDIH PERLAHAN SAMBIL DI KACAU SEKALI SEKALA.
MASUKKAN KERISIK .KACAU RATA,
BILA KUAH PEKAT MASUKKAN DAUN KUNYIT YANG DIHIRIS HALUS TADI DAN SERAI YANG DITITIK. KACAU DAN RASA , JIKA KURANG MASIN ..TAMBAH SEDIKIT GARAM. MASAK SEKEJAP, RASA DAN JIKA OK BOLEH LAH MATIKAN API.
HIDANG KAN BERSAMA KETUPAT, ATAU NASI.
SELAMAT MENCUBA..
No comments:
Post a Comment