Kategori

Saturday 14 May 2016

RENDANG AYAM SEDAP DAN RINGKAS

ASSALAMMUALAIKUM...SELAMAT PAGI SEMUA.TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBACA  RESEPI  AKAK. JOM KITA MERENDANG PULA .RENDANG  AMAT SINONIM DENGAN ORANG-ORANG MELAYU DAN JUGA KAUM PERANAKAN.SEDAP DIMKAN BERSAM KETUPAT,LEMANG ATAU NASI.KALAU RENDANG ANDA TIDAK HABIS ,MASUKKAN DALAM BEKAS KEDAP UDARA DAN SIMPAN DALAM FREEZER BILA NAK MAKAN KELUAR DAN PANASKAN SEMULA. BAGI YANG NAK BELAJAR-BELAJAR MASAK RENDANG BOLEHLAH CUBA RESEPI DI BAWAH. INI ADALAH MASAKAN WARISAN KITA, JADI  KENA LAH RETI MASAK.....OK JOM KITA SEMAK RESEPI

BAHAN-BAHANNYA

1 EKOR AYAM
3 CAWAN PATI SANTAN
3 CAMCA KERISIK


BAHAN-BAHAN KISAR

5 BIJI BAWANG MERAH
4 ULAS BAWANG PUTIH
16 TANGKAI CILI KERING
1/2 CM HALIA
1 BIJI BUAH KERAS
1 INCI KUNYIT HIDUP

SERAI -DITITIK
DAUN KUNYIT -DIHIRIS

CARA-CARANYA

PANASKAN MINYAK DALAM KUALI.

TUMISKAN BAHAN KISAR  HINGGA  NAIK BAU DAN CILI GARING.

MASUKKAN AYAM DAN SANTAN. KACAU RATA DAN BIARKAN MENDIDIH  HINGGA AYAM EMPUK.

MASUKKAN GARAM, KIUB AYAM BIAR MENDIDIH  PERLAHAN SAMBIL DI KACAU SEKALI SEKALA.

MASUKKAN KERISIK .KACAU RATA,

BILA KUAH  PEKAT  MASUKKAN DAUN KUNYIT YANG DIHIRIS HALUS TADI DAN SERAI YANG DITITIK. KACAU  DAN RASA , JIKA KURANG MASIN ..TAMBAH SEDIKIT GARAM. MASAK SEKEJAP,  RASA DAN  JIKA OK BOLEH LAH MATIKAN API.

HIDANG KAN BERSAMA KETUPAT, ATAU NASI.

SELAMAT MENCUBA..

No comments:

Post a Comment