BAHAN-BAHAN
1/2KG DAGING (DIREBUS DAN DIPOTONG NIPIS)
10 BIJI BAWANG MERAH }DIKISAR
4 ULAS BAWANG PUTIH }DIKISAR
1 CAWAN CILI KISAR
2 KEPING ASAM KEPING
1 BIJI LADA BENGGALA }DIPOTONG
1 BIJI BAWANG BESAR } DIPOTONG
1 SUDU TEH GARAM/SECUKUP RASA
1 SUDU TEH GULA
CARA MEMASAK
1.DAGING DI TOS KAN DAN ASINGKAN 1/2 CAWAN STOK AIR REBUSAN TADI.
2.PANASKAN MINYAK DAN TUMIS BAHAN KISAR HINGGA HARUM ,
3.SETELAH HARUM MASUKKAN CILI KISAR TADI DAN TUMIS HINGGA CILI GARING ATAU HINGGA CILI PECAH MINYAK.
4.MASUKKAN DAGING DAN GAUL RATA
5.TUANGKAN AIR REBUSAN DAGING TADI, ASAM KEPING SERTA TAMBAHKAN GARAM DAN GULA SECUKUP RASA.
6. KACAU DAN BIARKAN MENDIDIH HINGGA KUAH SEDIKIT PEKAT DAN KERING .
7.MASUKKAN BAWANG BESAR , LADA BENGGALA ,BIARKAN SEKETIKA .
8.RASA JIKA DAH OK BOLEH LAH MATIKAN API.....DAN ALIH DALAM BEKAS YANG SESUAI.
..................................................SELAMAT MENCUBA...........................................
No comments:
Post a Comment