Kategori

Friday 13 May 2016

DONAT

ASSALAMMUALAIKUM SEMUA.TERAJIN PULA PETANG NI NAK BUAT DONAT YANG TERLAJAK GEBU.BAHAN-BAHAN NYA PUN SENANG NAK CARI.....PASTI SETIAP RUMAH ADA BAHAN-BAHAN NYA.TAK PAYAH NAK PERAP LAMA-LAMA.KALAU KAWAN-KAWAN NAK JUMLAH DONAT YANG SEDIKIT KURANG KAN SAJA BAHAN NYE OK.AKAK TERPAKSA BUAT BANYAK SEBAB KAT RUMAH NI RAMAI ORANG.


BAHAN-BAHANNYA

BAHAN A
2 SUDU MAKAN YIS
3 CAWAN AIR
DIBANCUH DAN KETEPIKAN

BAHAN B
2 SUDU MAKAN PALANTA@MAJERIN
3 SUDU MAKAN GULA
PUKUL MAJERIN DAN GULA DENGAN PEMUKUL.PUKUL MANJA-MANJA JE.

BAHAN C
3 SUDU MAKAN MINYAK MASAK
4 SUDU MAKAN SUSU PEKAT MANIS
1 BIJI TELUR

SEDIKIT GARAM

BAHAN D
TEPUNG GANDUM- TIADA SUKATAN(MENGIKUT SUKATAN AIR YIS TADI)


SETELAH BAHAN B SEKATA MASUKKAN BAHAN C SATU PERSATU DAN KACAU BAGI RATA .MANJA-MANJA JE.KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN  A (IA ITU AIR YIS TADI). SEKARANG KITA MASUKKAN TEPUNG SEDIKIT DEMI SEDIKIT SEHINGGA  TIDAK MELEKAT DITANGAN.

OK.SEKARANG KITA TUNGGU DOH NAIK SEKEJAP.DAH NAIK ...TUMBUK-TUMBUK DOH TADI UNTUK BUANGKAN UDARA.BOLEH LAH KITA MULA TERAP DENGAN MENGGUNAKAN ACUAN DONAT.

ALIHKAN DONAT KE DALAM DULANG YG TELAH DITABUR SEDIKIT TEPUNG (TUJUAN TABUR TEPUNG SUPAYA DONAT TIDAK MELEKAT KAT DULANG) JANGAN LUPA JARAKKAN ANTARA DONAT YE SEBAB NANTI DONAT MEGEMBANG ...GITU. BUAT HINGGA HABIS.

PANASKAN MINYAK DALAM KUALI UNTUK GORENG TERENDAM( MINYAK BANYAK LA TU)DAN PASTIKAN MINYAK JANGAN TERLALU PANAS.GORENG DONAT TADI JANGAN LUPA UNTUK BALIK-BALIKKAN SUPAYA SEKATA MASAK NYE.KARANG HITAM PULA SEBELAH....HI..HI..HI.GORENG HINGGA KEKUNINGGAN/KEEMASAN SEDIKIT, ANGKAT  DAN TOSKAN.

DAH SIAP BOLEH LAH DISALUT  DENGAN GULA CASTOR ATAU GULA AISING...KALAU ADA SESIAPA YANG TERLAJAK RAJIN BOLEH  JUGA DISALUT DENGAN COKLAT DAN TABUR DENGAN COKLAT RICE......MENARIK

AKAK TAK DAN NAK SALUT SALUT DAH HABIS MASUK MULUT  DULU.MACAM TU LAH KALAU FAMILY RAMAI

SELAMAT MENCUBA .......

3 comments:

  1. Wah boleh cuba ni mesti sedap ni

    ReplyDelete
  2. Dah try resepi ni dan alhamdulilah menjadi..terima kasih atas perkongsian ilmu

    ReplyDelete
  3. Dah try resepi ni dan alhamdulilah menjadi..terima kasih atas perkongsian ilmu

    ReplyDelete