Kategori

Saturday 14 May 2016

MEE REBUS ISTIMEWA IBUKU

Assalammualikum hari ni  akak nak ajar buat mee rebus.Sesuai untuk minum petang atau jamu pada tetamu dan sanak saudara.

Bahan-bahannya

1 kg mee kuning
50 gm tauge (buang ekor dan dicelur )
10 biji cili hijau-hiris
10 biji cili merah- hiris
4 keping tauhu (digoreng dan potong nipis)
5 biji telur (rebus... kupas  dan belah 2 )
6 biji limau kasturi...di belah 2
bawang goreng
daun sup
daun bawang

Bahan-bahan untuk kuah

1/2 kg daging@ayam( rebus dan racik )
100 gm udang kering@udang hidup (direbus dan balenda )
2 biji ubi keledek (direbus )
5 cawan air
10 tangkai cili kering-mengikut kepedasan masing2 (dikisar )
3 sudu besar rempah kari daging
4 ulas bawang putih-kisar halus
1 cm halia-kisar halus
1 cm lengkuas - kisar halus
2 batang serai - dikisar halus
garam,gula dan perasa secukup rasa

Cara-cara nya

Panaskan minyak  dan tumis bahan-bahan  kisar hingga garing.

masukkan rempah kari.kacau rata

masukkan udang yang  yang telah dibalenda tadi  dan air rebusan daging @ ayam .

Masukkan air serta  keledek yang telah direbus tadi.

Kacau selalu masukkan garam,gula dan perasa.

Masak hingga kuah pekat.

Penyediaan mee rebus:  Celur mee da tauge mengikut mengikut kuantiti yang diperlukan. Letak dalam bekas yang sesuai. Kacau kuah dan letak atas mee tadi .  Letak telur rebus  dan taburan cili merah dan cili hijau,  tauhu,,  hirisan  daun sup dan daun bawang,  bawang goreng,  dan diakhiri  dengan perahan  jus limau kasturi.
Hidangkan segera.

Selamat mencuba rakan2.

No comments:

Post a Comment