Assalammualikum hari ni akak nak ajar buat mee rebus.Sesuai untuk minum petang atau jamu pada tetamu dan sanak saudara.
Bahan-bahannya
1 kg mee kuning
50 gm tauge (buang ekor dan dicelur )
10 biji cili hijau-hiris
10 biji cili merah- hiris
4 keping tauhu (digoreng dan potong nipis)
5 biji telur (rebus... kupas dan belah 2 )
6 biji limau kasturi...di belah 2
bawang goreng
daun sup
daun bawang
Bahan-bahan untuk kuah
1/2 kg daging@ayam( rebus dan racik )
100 gm udang kering@udang hidup (direbus dan balenda )
2 biji ubi keledek (direbus )
5 cawan air
10 tangkai cili kering-mengikut kepedasan masing2 (dikisar )
3 sudu besar rempah kari daging
4 ulas bawang putih-kisar halus
1 cm halia-kisar halus
1 cm lengkuas - kisar halus
2 batang serai - dikisar halus
garam,gula dan perasa secukup rasa
Cara-cara nya
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga garing.
masukkan rempah kari.kacau rata
masukkan udang yang yang telah dibalenda tadi dan air rebusan daging @ ayam .
Masukkan air serta keledek yang telah direbus tadi.
Kacau selalu masukkan garam,gula dan perasa.
Masak hingga kuah pekat.
Penyediaan mee rebus: Celur mee da tauge mengikut mengikut kuantiti yang diperlukan. Letak dalam bekas yang sesuai. Kacau kuah dan letak atas mee tadi . Letak telur rebus dan taburan cili merah dan cili hijau, tauhu,, hirisan daun sup dan daun bawang, bawang goreng, dan diakhiri dengan perahan jus limau kasturi.
Hidangkan segera.
Selamat mencuba rakan2.
No comments:
Post a Comment