ASSALAMUALAIKUM DAN SELMAT PAGI SEMUA.
BAHAN-BAHAN
7 BIJI PISANG BERANGAN
2 SUDU MAKAN GULA
1/2 SUDU TEH GARAM
1 CAWAN TEPUNG GANDUM-DIAYAK
CARA-CARANYA
LECEK KAN PISANG HINGGA LUMAT DI DALAM MANGKUK.
MASUKKAN GARAM DAN GULA DAN GAUL SABATI.
MASUKKAN TEPUNG GANDUM SEDIKIT DEMI SEDIKIT, KACAU RATA. DAN REHATKAN SEKEJAP.
PANASKAN KUALI NON-STICK DAN LENSER KAN SEDIKIT MINYAK DENGAN API KECIL.
LETAKKAN 1 SENDUK ADUNAN TUANGKAN DALAM PAN DAN RATA KAN SEDIKIT.
TUTUP KUALI NON-STICK DAN TERBALIK KAN APABILA KEKUNINGAN@ NAMPAK PUCAT
ANGKAT. DAN BUAT KAEDAH YANG SAMA UNTUK BAKI ADUNAN.
LENSER KAN SEDIKIT MINYAK SETIAP KALI MEMBUAT LEMPENG PISANG.
HIDANGKAN UNTUK SARAPAN ATAU MINUM PETANG.
SELAMAT MENCUBA.
No comments:
Post a Comment