Kategori

Monday 16 May 2016

LEMPENG PISANG

ASSALAMUALAIKUM DAN SELMAT PAGI SEMUA.

BAHAN-BAHAN

7 BIJI PISANG BERANGAN
2 SUDU MAKAN GULA
1/2 SUDU TEH GARAM
1 CAWAN TEPUNG GANDUM-DIAYAK

CARA-CARANYA

LECEK KAN PISANG HINGGA  LUMAT  DI DALAM MANGKUK.

MASUKKAN GARAM DAN GULA DAN GAUL SABATI.

MASUKKAN TEPUNG GANDUM SEDIKIT DEMI SEDIKIT,  KACAU RATA. DAN REHATKAN SEKEJAP.

PANASKAN  KUALI NON-STICK DAN  LENSER KAN SEDIKIT MINYAK  DENGAN API KECIL.

LETAKKAN 1 SENDUK ADUNAN TUANGKAN DALAM PAN DAN RATA KAN SEDIKIT.

TUTUP KUALI NON-STICK DAN TERBALIK KAN APABILA KEKUNINGAN@ NAMPAK PUCAT

ANGKAT. DAN BUAT KAEDAH YANG SAMA UNTUK BAKI ADUNAN.

LENSER KAN SEDIKIT MINYAK SETIAP KALI MEMBUAT LEMPENG PISANG.

HIDANGKAN UNTUK SARAPAN ATAU MINUM PETANG.



SELAMAT MENCUBA.


No comments:

Post a Comment