Kategori

Friday 20 May 2016

APAM NASI

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT PETANG SEMUA. PETANG NI  APA KATA KITA BUAT APAM NASI .BAHAN-BAHANNYA JUGA MUDAH, RINGKAS  DAN SENANG. MAKAN DENGAN KELAPA PARUT PUTIH YANG DI GAUL DENGAN SEDIKIT GARAM. KALAU NAK MAKAN MACAM TU PUN BOLEH.

BAHAN-BAHANNYA

1 CAWAN NASI SEJUK
1 CAWAN TEPUNG BERAS
1 CAWAN TEPUNG GANDUM
1 CAWAN AIR
3/4 CAWAN GULA
7 GM YIS MAURIPAN


CARA-CARANYA

BLENDA KAN NASI,AIR,GULA HINGGA HANCUR DAN HALUS  TUANGKAN KEDALAM BEKAS BESAR.

MASUKKAN TEPUNG BERAS, TEPUNG GANDUM,  YIS, DAN KACAU SEBATI  , PERAP KAN SELAMA 3 JAM.

PANASAKAN KUKUSAN DULU .

SAPUKAN SIKIT MINYAK PADA ACUAN.

BAHAGIKAN BANCUHAN TADI KEPADA  2 ATAU (LEBIH IKUT CITARASA MASING-MASING) DAN WARNA KAN IKUT WARNA PILIHAN.

TUANG KAN DALAM  ACUAN DAN KUKUS SELAMA 15 MINIT DENGAN API KUAT. BALUT TUTUP KUKUS DENGAN KITCHEN TOWEL YANG BERSIH.

BILA MASAK  ......KELUARKAN APAM DARI ACUAN DAN BOLEH DI HIDANGKAN BERSAMA KELAPA PARUT, ( PUAN-PUAN BOLEH  KUKUS SEKEJAP KELAPA PARUT TADI UNTUK TAHAN LEBIH LAMA )

...........................SELAMAT MENCUBA DAN SELAMAT MENJAMU SELERA...........................



No comments:

Post a Comment