ASSALAMMUALAIKUM DAN SELAMAT PETANG SEMUA..KITA MAKAN CUCUR UDANG PETANG NI. BIASA NYA CUCUR UDANG POPULAR DI BULAN PUASA SEBAGAI JUADAH BERBUKA DAN JUGA SESUAI UNTUK SARAPAN DAN MINUM PETANG, CUCUR UDANG SEDAP DIMAKAN BERSAMA SOS CILI, DAN KUAH KACANG.JOM SEMAK BAHAN-BAHANNYA...
BAHAN-BAHAN
3 CAWAN TEPUNG GANDUM
1 SUDU KECIL SERBUK KUNYIT
1 SUDU KECIL GARAM
1 SUDU KECIL YIS
2 CAWAN AIR
MAGGIE SECUKUP RASA
SEDIKIT TAUGE
SEDIKIT DAUN BAWANG
SEDIKIT DAUN KUCAI
UDANG SECUKUP NYA
CARA-CARANYA
GAULKAN SEMUA BAHAN DIATAS
TUANG KAN 3/4 ADUNAN KE DALAM SENDUK
LETAK UDANG DAN TEKAN SEDIKIT
BOLEH LAH DI GORENG DENGAN MINYAK PENUH
UNTUK SOS
6 BIJI CILI MERAH
4 BIJI CILI PADI
3 ULAS BAWANG PUTIH
1 SUDU KECIL GULA
SEDIKIT GARAM
BLENDA SEMUA BAHAN
MASAK ATAS API PERLAHAN HINGGA MENDIDIH DAN SOS PEKAT SEDIKIT.
No comments:
Post a Comment