Kategori

Friday 20 May 2016

CUCUR UDANG

ASSALAMMUALAIKUM DAN SELAMAT PETANG SEMUA..KITA MAKAN CUCUR UDANG PETANG NI. BIASA NYA CUCUR UDANG POPULAR DI BULAN PUASA SEBAGAI JUADAH BERBUKA DAN JUGA SESUAI UNTUK SARAPAN DAN MINUM PETANG, CUCUR UDANG SEDAP DIMAKAN BERSAMA SOS CILI, DAN KUAH KACANG.JOM SEMAK BAHAN-BAHANNYA...


BAHAN-BAHAN

3 CAWAN TEPUNG GANDUM
1 SUDU KECIL SERBUK  KUNYIT
1 SUDU KECIL GARAM
1 SUDU KECIL YIS
2 CAWAN AIR
MAGGIE SECUKUP RASA
SEDIKIT TAUGE
SEDIKIT  DAUN BAWANG
SEDIKIT  DAUN KUCAI
UDANG SECUKUP NYA

CARA-CARANYA

GAULKAN SEMUA BAHAN DIATAS
TUANG KAN 3/4 ADUNAN KE DALAM SENDUK
LETAK UDANG DAN TEKAN SEDIKIT
BOLEH LAH DI GORENG DENGAN MINYAK PENUH

UNTUK SOS

6 BIJI CILI MERAH
4 BIJI CILI PADI
3 ULAS BAWANG PUTIH
1 SUDU KECIL GULA
SEDIKIT  GARAM

BLENDA SEMUA BAHAN
MASAK ATAS API PERLAHAN HINGGA MENDIDIH DAN  SOS PEKAT SEDIKIT.

No comments:

Post a Comment