Kategori

Friday 13 May 2016

KEK PISANG....MOIST DAN SEDAP

ASSALAMMUALAIKUM DAN SELAMAT TENGAH HARI SEMUA .HARI NI AKAK NAK KONGSI KAN RESEPI KEK PISANG YANG MOIST DAN SEDAP.  WALAUPUN RESEPI NI VERSI BAKAR IANYA TETAP LEMBUT  SESUAI UNTUK SEISI KELUARGA.
BANYAK RESEPI KEK PISANG YANG AKAK DAH CUBA TAPI YANG INI  PALING SEDAP.. DAN MOIST....TAK DAN NAK HIDANG DAH HABIS.


BAHAN   A

1 CAWAN PISANG EMAS-LENYEK
1 CAWAN MINYAK MASAK
1/2 CAWAN GULA CASTOR
1/2 CAWAN GULA PERANG
4 BIJI TELUR GRED B

BAHAN  B

1  3/4 CAWAN TEPUNG GANDUM
1 SUDU TEH BAKING POWDER
1 SUDU TEH SODA BICARBONAT

BAHAN  C

1 PENUTUP ESEN VANILA



CARA-CARA NYA

PANASKAN OVEN PADA SUHU 170 DARJAH CELCIUS, KEMUDIAN SIAPKAN LOYANG DAN LENGSER KAN   MENTEGA@MINYAK KE SELURUH BAHAGIAN LOYANG DAN KETEPIKAN.


PUKUL TELUR DAN GULA HINGGA KEMBANG @ PUTIH.

CAMPURKAN  MINYAK  DAN PISANG  KACAU RATA.

MASUKKAN BAHAN-BAHAN  B DAN GAUL  SEBATI  MENGGUNAKAN  SPATULA.

MASUKKAN  BAHAN  C GAUL SEBATI  DAN BILA ADUNAN  SUDAH SIAP  MASUKKAN KE DALAM  LOYANG  DAN BAKAR  SELAMA LEBIH  KURANG  50 MINIT @  HINGGA MASAK .TENGOK ATAS LOYANG  @  BEKAS PUAN2 YE.  LAGI SATU PERTUA  CUCUK BATANG  LIDI  PADA KEK KALAU KELUAR BERSIH MAKNA NYE  DAH MASAK.

KELUARKAN DARI LOYANG DAN BIARKAN  MENYEJUK  DI ATAS RAK DAWAI.

BOLEH LAH  DI POTONG.. DAN DIHIDANGKAN.

SENANG JE  KAN..

No comments:

Post a Comment