BANYAK RESEPI KEK PISANG YANG AKAK DAH CUBA TAPI YANG INI PALING SEDAP.. DAN MOIST....TAK DAN NAK HIDANG DAH HABIS.
BAHAN A
1 CAWAN PISANG EMAS-LENYEK
1 CAWAN MINYAK MASAK
1/2 CAWAN GULA CASTOR
1/2 CAWAN GULA PERANG
4 BIJI TELUR GRED B
BAHAN B
1 3/4 CAWAN TEPUNG GANDUM
1 SUDU TEH BAKING POWDER
1 SUDU TEH SODA BICARBONAT
BAHAN C
1 PENUTUP ESEN VANILA
CARA-CARA NYA
PANASKAN OVEN PADA SUHU 170 DARJAH CELCIUS, KEMUDIAN SIAPKAN LOYANG DAN LENGSER KAN MENTEGA@MINYAK KE SELURUH BAHAGIAN LOYANG DAN KETEPIKAN.
PUKUL TELUR DAN GULA HINGGA KEMBANG @ PUTIH.
CAMPURKAN MINYAK DAN PISANG KACAU RATA.
MASUKKAN BAHAN-BAHAN B DAN GAUL SEBATI MENGGUNAKAN SPATULA.
MASUKKAN BAHAN C GAUL SEBATI DAN BILA ADUNAN SUDAH SIAP MASUKKAN KE DALAM LOYANG DAN BAKAR SELAMA LEBIH KURANG 50 MINIT @ HINGGA MASAK .TENGOK ATAS LOYANG @ BEKAS PUAN2 YE. LAGI SATU PERTUA CUCUK BATANG LIDI PADA KEK KALAU KELUAR BERSIH MAKNA NYE DAH MASAK.
KELUARKAN DARI LOYANG DAN BIARKAN MENYEJUK DI ATAS RAK DAWAI.
BOLEH LAH DI POTONG.. DAN DIHIDANGKAN.
SENANG JE KAN..
No comments:
Post a Comment