AIDIL FITRI NANTI . TAPI ITU DULU .....SEKARANG AKAK PULA YANG KENA BUAT BISKUT DAN ANAK2 PULA YANG MENGIRA BERAPA BALANG YANG DAH SIAP. SO AKAK NAK SHARE RESEPI YANGG SANGAT SEDAP. JOM SEMAK RESEPI DI BAWAH......
BAHAN-BAHANNYA
-1 CAWAN GULA
-250g BUTTER
-1 BIJI KUNING TELUR
-1 CWN TEPUNG JAGUNG
-1 1/2 CWN TPG BISKUT (letak sikit-sikit sampai leh jadi doh)
SEDIKIT ESEN VANILA
-PEWARNA (ikut suka)
MANIK HALUS UTK HIASAN
CARA-CARANYA
1. PUTAR GULA DAN BUTTER HINGGA BERKRIM
2. MASUKKAN KUNING TELUR DAN ESEN VANILA DAN PUKUL HINGGA KEMBANG.
3. PERLAHAN KAN SPEED, MASUKKAN TEPUNG SEDIKIT DEMI SEDIKIT HINGGA HABIS.ADUNAN AKAN MENJADI DOH YANG LEMBUT DAN MUDAH DI TEKAN.
4. MASUKKAN DOH KE DALAM ACUAN SEMPERIT .TEKAN ATAS DULANG PEMBAKAR.BUAT HINGGA SIAP DAN HIAS DENGAN MANIK HALUS ATAU SEPOTONG KECIL CERI.
5. BAKAR DALAM OVEN YANG TELAH DIPANASKAN PADA SUHU 175'C SELAMA 15-20 MINIT.
6. BIARKAN BISKUT SEJUK SEKEJAP ATAS DULANG PEMBAKAR SEBELUM DIALIHKAN KE ATAS JARINGAN.BIAR KAN SEJUK SEBELUM DISIMPAN DALAM BEKAS KEDAP UDARA.
....................................................SELAMAT MENCUBA.........................................
CARA-CARANYA
1. PUTAR GULA DAN BUTTER HINGGA BERKRIM
2. MASUKKAN KUNING TELUR DAN ESEN VANILA DAN PUKUL HINGGA KEMBANG.
3. PERLAHAN KAN SPEED, MASUKKAN TEPUNG SEDIKIT DEMI SEDIKIT HINGGA HABIS.ADUNAN AKAN MENJADI DOH YANG LEMBUT DAN MUDAH DI TEKAN.
4. MASUKKAN DOH KE DALAM ACUAN SEMPERIT .TEKAN ATAS DULANG PEMBAKAR.BUAT HINGGA SIAP DAN HIAS DENGAN MANIK HALUS ATAU SEPOTONG KECIL CERI.
5. BAKAR DALAM OVEN YANG TELAH DIPANASKAN PADA SUHU 175'C SELAMA 15-20 MINIT.
6. BIARKAN BISKUT SEJUK SEKEJAP ATAS DULANG PEMBAKAR SEBELUM DIALIHKAN KE ATAS JARINGAN.BIAR KAN SEJUK SEBELUM DISIMPAN DALAM BEKAS KEDAP UDARA.
....................................................SELAMAT MENCUBA.........................................
No comments:
Post a Comment