Kategori

Monday 20 June 2016

SEMPERIT SEDAP

FENOMENA SEMPERIT SEMAKAN HANGAT...................BISKUT SEMPERIT NI MERUPAKAN  BISKUT RAYA YANG PALING FEMES.......SEJAK DULU HINGGA SEKARANG IANYA  MASIH MEKAR MENJADI SANTAPAN KETIKA HARI RAYA KIRA BISKUT TRADISI LA. KENANGAN MENOLONG IBU MENYEDIAKAN BISKUT KETIKA ZAMAN REMAJA, MEMANG SERONOK TAK TERKATA. SAYA PALING SERONOK MENGIRA SUDAH BERAPA JENIS BISKUT YANG IBU TELAH BUAT SEBAGAI JUADAH
AIDIL FITRI NANTI . TAPI ITU DULU .....SEKARANG AKAK PULA YANG KENA BUAT BISKUT DAN ANAK2 PULA YANG MENGIRA BERAPA BALANG YANG DAH SIAP. SO AKAK NAK SHARE RESEPI  YANGG SANGAT SEDAP. JOM SEMAK RESEPI DI BAWAH......


BAHAN-BAHANNYA

-1 CAWAN GULA
-250g BUTTER
-1 BIJI KUNING TELUR
-1 CWN TEPUNG JAGUNG
-1 1/2 CWN TPG BISKUT (letak sikit-sikit sampai leh jadi doh)
SEDIKIT ESEN VANILA
-PEWARNA (ikut suka)
MANIK HALUS UTK HIASAN


CARA-CARANYA

1. PUTAR GULA DAN BUTTER HINGGA BERKRIM

2. MASUKKAN KUNING TELUR DAN ESEN VANILA DAN PUKUL HINGGA KEMBANG.

3. PERLAHAN KAN SPEED, MASUKKAN TEPUNG SEDIKIT DEMI SEDIKIT HINGGA HABIS.ADUNAN AKAN MENJADI DOH YANG LEMBUT DAN MUDAH DI TEKAN.

4. MASUKKAN DOH KE DALAM ACUAN SEMPERIT .TEKAN ATAS DULANG PEMBAKAR.BUAT HINGGA SIAP DAN HIAS DENGAN MANIK HALUS ATAU  SEPOTONG KECIL CERI.

5. BAKAR DALAM OVEN YANG TELAH DIPANASKAN PADA SUHU 175'C  SELAMA 15-20 MINIT.

6. BIARKAN BISKUT SEJUK  SEKEJAP  ATAS DULANG PEMBAKAR SEBELUM DIALIHKAN KE ATAS JARINGAN.BIAR KAN SEJUK SEBELUM DISIMPAN DALAM BEKAS KEDAP UDARA.

....................................................SELAMAT MENCUBA.........................................

No comments:

Post a Comment