Kategori

Monday 27 June 2016

BISKUT BUAH ROTAN @ REDAN @ BIJAN

ASSALAMMUALAIKUM  DAN SELAMAT BERPUASA SEMUA. BUAH ROTAN ADALAH SEJENIS KUDAPAN ATAU DALAM ISTILAH MAKANAN SNACK YANG SEDAP DI MAKAN SAMBIL MENONTON TV ATAU LAIN-LAIN AKTIVITI  RIADAH. RASA NYA LEBIH  ELOK KITA MAKAN KUDAPAN TRADISIONAL SEBEGINI DARI JAJAN YANG DIJUAL DI PASARAN  KERANA IANYA TIDAK MENGANDUNGI BAHAN  PERISA YANG TIDAK SIHAT . BUAH ROTAN SEDAP KERANA RASA NYASEPERTI MENGUNYAH  KACANG NAMUN  BAHANNYA TIDAK  MENGANDUNGI KEKACANG. UNIKKAN....MARI SAMA-SAMA KITA BUAT SEBELUM  RAYA MENJELMA.

MUDAH SEBENARNYA NAK BUAT KUDAPAN  BUAH ROTAN NI. BAHAN NYA PUN TAK BANYAK. CEPAT DAN BOLEH TAHAN LAMA JIKA DISIMPAN  DI DALAM BALANG KEDAP UDARA

BAHAN-BAHAN

-1 PAKETTEPUNG PULUT
-1 CAWAN SAN TAN PEKAT
-3 BIJI TELUR
-6-7 SUDU MAKAN GULA
AIR SUCUKUPNYA/SANTAN CAIR
-BIJAN

CARA-CARA

1.BLEND TELUR DAN GULA TERLEBIH DAHULU.
2.SEDIAKAN BEKAS UNTUK MELETAKKAN TEPUNG,TUANG TELUR YG DI BLEND DENGAN TELUR,SANTAN,GULA.
3.ULI KESEMUA BAHAN HINGGA SEBATI.JIKA ADUNAN MASIH KERAS BLH TAMBAH SANTAN CAIR ATAU AIR.ULI LAGI HINGGA MENDAPAT ADUNAN YG BLH DIGENTEL.
4.GENTEL KECIL-KECIL DAN GOLEKKAN ATAS BIJAN.BUATLAH UNTUK SEKALI MENGGORENG,SETELAH SEDIKIT PERANG ANGKAT DAN TOSKAN MINYAKNYA.
5.BUAT LAGI SEHINGGA HABIS KESEMUA ADUNAN.

NOTA:
TK BLH DIGENTELHINGGA HABIS ADUNAN BARU GORENG NANTI ADUNAN AKAN MENGEMBANG LEBIH BESAR DAN TAK CANTIK.

...........................................SELAMAT MENCUBA................................................................

No comments:

Post a Comment