ASSALAMMUALAIKUM DAN SELAMAT BERPUASA SEMUA. BUAH ROTAN ADALAH SEJENIS KUDAPAN ATAU DALAM ISTILAH MAKANAN SNACK YANG SEDAP DI MAKAN SAMBIL MENONTON TV ATAU LAIN-LAIN AKTIVITI RIADAH. RASA NYA LEBIH ELOK KITA MAKAN KUDAPAN TRADISIONAL SEBEGINI DARI JAJAN YANG DIJUAL DI PASARAN KERANA IANYA TIDAK MENGANDUNGI BAHAN PERISA YANG TIDAK SIHAT . BUAH ROTAN SEDAP KERANA RASA NYASEPERTI MENGUNYAH KACANG NAMUN BAHANNYA TIDAK MENGANDUNGI KEKACANG. UNIKKAN....MARI SAMA-SAMA KITA BUAT SEBELUM RAYA MENJELMA.
MUDAH SEBENARNYA NAK BUAT KUDAPAN BUAH ROTAN NI. BAHAN NYA PUN TAK BANYAK. CEPAT DAN BOLEH TAHAN LAMA JIKA DISIMPAN DI DALAM BALANG KEDAP UDARA
BAHAN-BAHAN
-1 PAKETTEPUNG PULUT
-1 CAWAN SAN TAN PEKAT
-3 BIJI TELUR
-6-7 SUDU MAKAN GULA
AIR SUCUKUPNYA/SANTAN CAIR
-BIJAN
CARA-CARA
1.BLEND TELUR DAN GULA TERLEBIH DAHULU.
2.SEDIAKAN BEKAS UNTUK MELETAKKAN TEPUNG,TUANG TELUR YG DI BLEND DENGAN TELUR,SANTAN,GULA.
3.ULI KESEMUA BAHAN HINGGA SEBATI.JIKA ADUNAN MASIH KERAS BLH TAMBAH SANTAN CAIR ATAU AIR.ULI LAGI HINGGA MENDAPAT ADUNAN YG BLH DIGENTEL.
4.GENTEL KECIL-KECIL DAN GOLEKKAN ATAS BIJAN.BUATLAH UNTUK SEKALI MENGGORENG,SETELAH SEDIKIT PERANG ANGKAT DAN TOSKAN MINYAKNYA.
5.BUAT LAGI SEHINGGA HABIS KESEMUA ADUNAN.
NOTA:
TK BLH DIGENTELHINGGA HABIS ADUNAN BARU GORENG NANTI ADUNAN AKAN MENGEMBANG LEBIH BESAR DAN TAK CANTIK.
...........................................SELAMAT MENCUBA................................................................
No comments:
Post a Comment