1 CAWAN SAGU BIJI
1 CAWAN GULA-BOLEH KURANGKAN JIKA TAK NAK MANIS
3 CAWAN AIR
1 SUDU TEH PEWARNA MERAH
1 HELAI DAUN PANDAN ( DISIMPUL )
BAHAN- B
1/2 BIJI KELAPA PARUT- PUTIH
SEDIKIT GARAM DI GAUL RATA
CARA-CARANYA
1. SAGU BIJI DIBERSIH DAN DI TUS KAN AIR NYA.
2. MASAKKAN AIR, GULA,DAN DAUN PANDAN HINGGA MENDIDIH.BUANGKAN DAUN PANDAN TADI.
3. MASUKKAN SAGU SERTA PEWARNA MERAH.KACAU HINGGA SAGU KEMBANG..
4.APABILA KEMBANG, ANGKAT DAN MASUKKAN KE DALAM LOYANG ATAU BEKAS YANG DIINGINI DAN SEJUKKAN.
5. SETELAH SEJUK, POTONG DAN GAULKAN DENGAN KELAPA PARUT YANG DIGAUL DENGAN GARAM TADI.
6. BOLEH LAH DIHIDANGKAN.
...............................................SELAMAT MENCUBA .....................................
No comments:
Post a Comment