Kategori

Thursday 16 June 2016

KUIH SAGU

ASSALAMMUALAIKUM DAN SELAMAT BERPUASA.ALHAMDULILLAH MENJADI JUGA BUAT KUIH SAGU ....PERMINTAAN DARI ANAK TERUNA.DAH LAMA TAK BUAT . BAHAN-BAHANNYA JUGA SENANG DAN MUDAH. RESEPI ASAL DARI  CHEF HANIELIZA.JOM TENGOK RESEPI DI BAWAH

BAHAN- A

1 CAWAN SAGU BIJI
1 CAWAN GULA-BOLEH KURANGKAN JIKA TAK NAK MANIS
3 CAWAN AIR
1 SUDU TEH PEWARNA MERAH
1 HELAI DAUN PANDAN ( DISIMPUL )


BAHAN- B

1/2 BIJI  KELAPA PARUT- PUTIH
SEDIKIT GARAM DI GAUL RATA


CARA-CARANYA

1. SAGU BIJI DIBERSIH DAN DI TUS KAN AIR NYA.

2. MASAKKAN AIR, GULA,DAN DAUN PANDAN HINGGA MENDIDIH.BUANGKAN DAUN PANDAN TADI.

3. MASUKKAN SAGU SERTA PEWARNA MERAH.KACAU HINGGA SAGU KEMBANG..

4.APABILA KEMBANG, ANGKAT DAN MASUKKAN KE DALAM LOYANG ATAU BEKAS YANG DIINGINI DAN SEJUKKAN.

5. SETELAH SEJUK, POTONG DAN GAULKAN DENGAN KELAPA  PARUT YANG DIGAUL DENGAN GARAM TADI.

6. BOLEH LAH DIHIDANGKAN.

...............................................SELAMAT MENCUBA .....................................

No comments:

Post a Comment