ASSALAMMUALAIKUM SEMUA DAN SELAMAT BERPUASA....APA MENU BERBUKA NANTI ? APA KATA KITA BUAT BUAH MELAKA.........SENANG DAN RINGKAS JE..JOM TENGOK RESEPI DI BAWAH
2 CAWAN TEPUNG PULUT
1 SUDU BESAR TEPUNG GANDUM
3 -4 TITIK PEWARNA HIJAU
AIR SECUKUP NYA
SEDIKIT GARAM
GULA MELAKA/GULA KABUNG - DIPOTONG KIUB
KELAPA PUTIH -DIPARUT
CARA-CARANYA
1. CAMPURKAN TEPUNG PULUT BERSAMA TEPUNG GANDUM
2. MASUKKAN PEWARNA HIJAU DAN AIR SEDIKIT DEMI SEDIKIT HINGGA MENJADI DOH YANG TAK MELEKAT DI TANGAN ATAU DIBEKAS ADUNAN
3. BULAT-BULATKAN ADUANAN SEBESAR BIJI GULI DAN LEPERKAN SEDIKIT UNTUK MASUKKAN GULA DAN BULATKAN SEMULA.
4. SEMENTARA TU PANASAKAN AIR DALAM PERIUK
5. MASUKKAN DOH YANG DAH SIAP TADI KE DALAM AIR PANAS.
6. BILA DAH TIMBUL BERMAKNA KUIH TU DAH MASAK DAN BIARKAN SEMINIT DUA LAGI
7. BOLEH LA DIANGKAT DAN TOSKAN
8. GOLEKKAN DALAM KELAPA YANG TELAH DICAMPUR SEDIKIT GARAM.
9. BOLEH LAH DIHIDANGKAN
TIPS: KUKUS SEKEJAP KELAPA AGAR TAHAN LAMA
.....SELAMAT MENCUBA DAN SELAMAT BERBUKA PUASA KEPADA UMAT ISLAM....
No comments:
Post a Comment