ASSALAMMUALAIKUM DAN SELAMAT BERPUASA .PENGAT PISANG ADALAH SEJENIS MANISAN YANG BEGITU SINONIM DENGAN ORANG MELAYU. KALAU BULAN PUASA MACAM WAJIB ADA DIATAS MEJA. BIJI SAGU SEBAGAI BAHAN PENTING BAGI PENGAT SEBAGAI PENYERI. SELAIN PISANG,NANGKA,KELADI. KELEDEK, UBI BOLEH DI GABUNGKAN MENJADI SATU JENIS PENGAT PELBAGAI ISIAN.RESEPI ASAL DARI MAT GEBU PASTI TAK MENGHAMPAKAN .........JOM SEMAK RESEPI DI BAWAH...
BAHAN-BAHANNYA
1 IKAT PISANG
3 CAWAN SANATAN PEKAT
1 CAWAN AIR/ SANTAN CAIR
1 1/2 SUDU BESAR SAGU BIJI - DIBASUH DI AIR PAIP
GULA MERAH SECUKUPNYA (SAYA GUNA GULA MELAKA )
1 HELAI DAUN PANDAN
SECUBIT GARAM
CARA-CARANYA
1. MASAK GULA MERAH BERSAMA AIR/ SANTAN CAIR HINGGA GULA LARUT. KETEPIKAN DULU.
2. PISANG POTONG SERONG IKUT KESESUAIAN.
3. JERANG SANTAN BERSAMA SECUBIT GARAM DAN DAUN PANDAN. PASTIKAN SENTIASA DIKACAU SUPAYA TAK MEMBUAK . MASUKKAN BIJI SAGU YANG DICUCI DENGAN MEMPEROIKAN NYA.
4. KACAU SENTIASA SEHINGGA BIJI SAGU NAMPAK AGAK JERNIH SEDIKIT.
5.MASUKKAN PISANG YANG DIPOTONG DAN MASAK SEHINGGA BIJI SAGU JERNIH SEPENUHNYA.( PASTIKAN TAK BEHENTI MENGACAU KUAH SUPAYA SANTAN TAK BERKETUL)
6. AKHIR SEKALI TAPISKAN AIR GULA MERAH KE DALAM PERIUK DAN MASAK SEKETIKA .
7. JIKA NAMPAK PEKAT BOLEH TAMBAH AIR.
...................................... .,.SELAMAT MENCUBA.....................................
No comments:
Post a Comment