Kategori

Saturday 18 June 2016

KUIH SIPUT

ASSALAMMUALAIKUM SEMUA......KUIH SIPUT ADALAH SALAH SATU KUIH TRADISI ORANG-ORANG KITA YANG BERMUSIM. YANG DIBUAT APABILA TIBA MUSIM PERAYAAN.AKAK MEMANG PENGGEMAR KUIH SIPUT. AKAK  AKAN MEMBELI NYA SETIAP TAHUN.
OK... KERANA TERLALU MINAT SANGAT DENGAN KUIH SIPUT NI AKAK PUN MULA BERJINAK-JINAK MENCARI BAHAN  DAN BELAJAR CARA MEMBUAT NYA SENDIRI. JOM CUBA RESEPI DI BAWAH.....

BAHAN-BAHAN

-1kg TEPUNG GANDUM
-1 CAWAN MARJERIN (dicairkan)
-10 TANGKAI CILI KERING
-2 PELEPAH DAUN KERING (dimayang halus)
-2 SUDU BESAR JINTAN MANIS (dikisar bersama cili-pada sy lagi banyak lagi sedap)
-1 BIJI TELUR AYAM
-1 CAWAN AIR
-2 SUDU KECIL GARAM-dilarut dalam air minyak untuk menggoreng
MINYAK UTK DIGORENG

CARA-CARA
1.TEPUNG GANDUM DAN MARJERIN CAIR DIGAUL RATA DENGAN MENGGUNAKAN TANAGN HINGGA MENJADI SERBUK DAN DIKETEPIKAN 

2. CILI KERING DIKISAR BERSAMA JINTAN MANIS

3.CILI KERING YG TELAH DIKISAR DAN DAUN SUP SAN BAWANG YG TELAH MAYANG HALUS DIBANCUH BERSAMA AIR,GARAM DAN TELUR KEMUDIANNYA DITUANG KE DALAM ADUNAN TEPUNG TADI,DIULI SEHINGGA RATA

4.JIKA ADUNAN AGAK KERAS,TAMBAH AIR SEDIKIT-SEDIKIT,JIKA AGAK LEMBIK TAMBAH GANDUM SEDIKIT-SEDIKIT,TERUS MENGULI HINGGA ADUNAN MENJADI LEMBUT DAN SEKATA.IKUT MASIN SENDIRI YE

5.DOH DIGENTEL BULAT-BULAT BERDIAMETER LEBIH KURANG 1cm,KEMUDIAN DIGELEK DI ATAS ACUAN KUIH SIPUT,SELEPAS SIAP IA  DIGORENG DENGAN MINYAK YG BANYAKDIBALIK-BALIK AGAR MASAK SEKATA. KUIH SIPUTSUDAH MASAK APBILA KELIHATAN KEPERANG-PERANGAN,DIANGKAT DAN DITOSKAN.

................................                .SELAMAT MNCUBA.........................................................

No comments:

Post a Comment