Kategori

Wednesday 20 July 2016

CUCUR KENTANG

ASSALAMMUALAIKUM DAN SELAMAT PAGI SEMUA. APAKHABAR SEMOGA SEMUA SIHAT. DAH LAMA TAK BERBLOG HARI NI AKAK  NAK KONGSIKAN RESEPI CUCUR KENTANG, CEKODOK ATAU  NAMA LAINNYA JEMPUT-JEMPUT. JOM SEMAK RESEPI...

BAHAN-BAHANNYA

1 CAWAN TEPUNG GANDUM
2 BIJI UBI KENTANG SAIZ SEDERHANA BESAR - DIPOTONG DADU DAN DIBERSIHKAN
1 BIJI BAWANG BESAR - DIPOTONG DADU@ HIRIS @ BALENDA PUN BOLEH
1 BIJI TELUR
3/4 CAWAN AIR @ SECUKUPNYA
1/3 CAWAN UDANG @ LAGI BANYAK LAGI SEDAP
GARAM SECUKUP RASA


CARA-CARANYA

1. SATU KAN SEMUA BAHAN DIATAS KECUALI AIR DAN GARAM.

2. KACAU SEBATI  MASUKKAN GARAM SECUKUP RASA DAN TUANGKAN AIR SEDIKIT DEMI SEDIKIT SAMBIL DIBANCUH DAN GAUL RATA JANGAN TERLALU CAIR  NANTI JADI LEMPENG  PULA....HEHEHHE.

3. REHATKAN 10 MINIT.

4. PANASKAN MINYAK DALAM KUALI ,BASAHKAN HUJUNG JARI DENGAN AIR,KEMUDIAN JEMPUTKAN ADUNAN  DAN BERHATI-HATI JATUHKAN KEDALAM  MINYAK TADI....BUAT DALAM 10 KE 12 BIJI...BERGANTUNG PADA SAIZ KUALI ANDA.

5. GORENG DENGAN API SEDERHANA BESAR HINGGA CUCUR KUNING KEEMASAN DAN  BAGI MENGELAKKAN CUCUR HITAM.

6. ANGKAT DAN TOSKAN,LETAK ATAS PAPER TOWEL, BIAR MINYAK TERSERAP.

7. BOLEH LAH  DIHIDANGKAN BERSAMA SOS CILI SEBAGAI SARAPAN  ATAU MINUM PETANG.

No comments:

Post a Comment